EN
Игри на открито

Хотелски комплекс "Синджирите" разполага с просторно външно пространство, което може да се използва за разнообразни дейности на открито. За малките ни гости имаме изградена детска площадка с влакче, пясъчник и люлки. Мястото е подходящо и за различни игри на открито - футбол, волейбол, бадминтон и др.

Риболов

Риболов – Язовир Йовковци се намира под село Вълчовци, на около 5 км западно от град Елена. Построен е преди около 20 години на река Веселина. До Язовира се стига като се мине през града и се продължи по главния път в посока село Яковци. Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба, червеноперка и др.

Еко пътеки

Горски маршрути

Еленският Балкан е едно от най-живописните кътчета на Стара планина, където природата е запазила своя естествен облик и очарование. Съществуват много еко пътеки, по които може да се стигне до природните забележителности в района като Марков камък, Христовски водопад, Раюв камък, дървото "Слона", връх Чумерна и други.

Еко пътека с. Усои - м. "Марков камък"- м. "Раюв камък" - с. Усои

Това е един от най-красивите пешеходни маршрути в Еленския Балкан. Маршрутът е кръгов от с. Усои до Марков камък, Раюв камък и обратно до селото и отнема около 3 часа. Маркировка в синьо.

Еко пътека с. Мийковци - хижа Чумерна - връх Чумерна

До хижа "Чумерна" се стига за 3.30 ч., тя действа целогодишно. Първоначално пътеката върви покрай живописната река Борощица и стига до голяма поляна, където има изградена ловна вишка и хранилка за животни. От там пътеката преминава в гората, движейки се по планинските ребра към най-високата част на планината. Връх Чумерна (1536 метра) е на още 30 минути ходене от хижата. Маркировката е бяло - червено – бяло.

Христовски водопад

Еко пътека гр. Елена - Христовски водопад

Пътя върви по просторни поляни, като пресича редки мешови горички. След махала Христовци, малка пътечка ще Ви отведе до природната забележителност - Христовския водопад. Това е едно от природните чудеса в Еленския Балкан. Разположен е по поречието на река "Мийковска", която образува скално корито, така че водата пада стъпаловидно от 15 м. В района на Христовския водопад в красива букова гора има изградени барбекю и кътчета с маси и пейки. Маркировката е бяло – червено - бяло от град Елена, след разклон преминава в бяло - синьо - бяло. Време около 3.30 часа.

Еко пътека гр. Елена - с. Марафелци - с. Вълчевци - Къпиновски манастир

Маршрутът преминава през няколко типични за Еленския Балкан селца - Марaфeлци, Титевци, Вълчевци. В началото се разкрива чудесна гледка към най-високите в района части на Стара планина, минава край два от ръкавите на язовир "Йовковци" и продължава в красива гора като се изкачва до махала Развалаци и после се спуска до река Веселина. Продължава се по асфалтовия път покрай реката, до Къпиновския манастир и красивия водопад и вир на реката. Време около 4.30 часа.

Културно наследство

Културно наследство

Разходка из културно-историческото наследство на възрожденска Елена

  • Архитектурно – исторически комплекс "Даскалоливницата", който включва три музейни обекта, отворени за посещение – "Камбуров хан", вградената в земята църква "Свети Никола" и първото класно училище "Даскалоливница";
  • Къща – музей Иларион Макариополски;
  • Музей по палеонтология – Попниколовата къща;
  • Часовниковата кула;
  • Петте Разсуканови къщи;
  • Къщата на Юрдан Хаджипетков.