EN

Хотелски комплекс "Синджирите" разполага с просторно външно пространство, предлагащо на посетителите много възможности за отдих и развлечения. Гостите могат да се забавляват в комплекса, а също така да се разходят и опознаят живописният Еленски край и неговото уникално културно – историческо наследство.

Игри на открито

Забавления на открито

Дворът на комплекса е подходящ за различни игри на открито - футбол, волейбол, бадминтон и др. Оборудван е с хамаци, пейки, шатри и кътове за сядане и отдих. За малките ни посетители имаме изградена детска площадка с влакче и пясъчник, люлки и батут за скачане. А в горещите летни месеци гостите могат да се разхлаждат и забавляват на открития плувен басейн на комплекса.

Книги и настолни игри

На разположение на гостите са класически игри като „Не се сърди човече“, „Игра на думи“, Шах, Табла, Карти, Пъзели и др. Имаме и малка библиотека с разнообразни книги и списания, както и детски книжки за четене и оцветяване. Книгите и игрите се вземат от Рецепция.

Риболов

Язовир Йовковци се намира под село Вълчовци, на около 5 км западно от град Елена. Построен е преди около 20 години на река Веселина. До язовира се стига като се мине през града и се продължи по главния път в посока село Яковци. Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба, червеноперка и др.

Христовски водопад

Горски маршрути

Еленският Балкан е едно от най-живописните кътчета на Стара планина, където природата е запазила своя естествен облик и очарование. Съществуват много еко пътеки, по които може да се стигне до природните забележителности в района като Марков камък, Христовски водопад, Раюв камък, дървото "Слона", връх Чумерна и други.

Еко пътека Комплекс "Синджирите" - Христовски водопад

Пътеката води началото си на 50 м от комплекса, където свършва асфалтовия път. Преминава през местността „Черковището“ - свято място, в миналото използвано от местните хора за извършване на молебен за дъжд и благоденствие. Пътят продължава през гората, минава през малка рекичка, горски поляни и излиза на махала Христовци. След махалата се върви по тясна пътечка и се стига до панорамна площадка над Христовски водопад. Това е едно от природните чудеса в Еленския Балкан. Разположен е по поречието на река Мийковска, която образува скално корито, така че водата пада стъпаловидно от 15 м. височина. От площадката, следвайки малка пътека се стига и до самата река. Маркировката е в бяло и червено. Трудността е лека, а разстоянието до водопада е приблизително 3 км. Изминава се за около 60 мин.

Еко пътеки

Еко пътека с. Мийковци - хижа Чумерна - връх Чумерна

До хижа "Чумерна" се стига за 3.30 ч., тя действа целогодишно. Първоначално пътеката върви покрай живописната река Борощица и стига до голяма поляна, където има изградена ловна вишка и хранилка за животни. От там пътеката преминава в гората, движейки се по планинските ребра към най-високата част на планината. Връх Чумерна (1536 метра) е на още 30 минути ходене от хижата. Маркировката е бяло - червено – бяло.

Еко пътека с. Усои - м. "Марков камък"- м. "Раюв камък" - с. Усои

Това е един от най-красивите пешеходни маршрути в Еленския Балкан. Маршрутът е кръгов от с. Усои до Марков камък, Раюв камък и обратно до селото и отнема около 3 часа. Маркировка в синьо.

Еко пътека гр. Елена - с. Марафелци - с. Вълчевци - Къпиновски манастир

Маршрутът преминава през няколко типични за Еленския Балкан селца - Марaфeлци, Титевци, Вълчевци. В началото се разкрива чудесна гледка към най-високите в района части на Стара планина, минава край два от ръкавите на язовир "Йовковци" и продължава в красива гора като се изкачва до махала Развалаци и после се спуска до река Веселина. Продължава се по асфалтовия път покрай реката, до Къпиновския манастир и красивия водопад и вир на реката. Време около 4.30 часа.

Културно наследство

Културно наследство

Разходка из културно-историческото наследство на възрожденска Елена

  • Архитектурно – исторически комплекс "Даскалоливницата", който включва три музейни обекта, отворени за посещение – "Камбуров хан", вградената в земята църква "Свети Никола" и първото класно училище "Даскалоливница";
  • Къща – музей Иларион Макариополски;
  • Музей по палеонтология – Попниколовата къща;
  • Часовниковата кула;
  • Петте Разсуканови къщи;
  • Къщата на Юрдан Хаджипетков.